Breaking

Thursday, February 25, 2021

Assam History 20 Top Most Important MCQ

Assam History 20 Top Most Important MCQ

a) Who is Narakasur ?
Ans - Dharitri and Bishnu's Son.


b) When Ahom entered in Assam ?
Ans -- 1228 BC

3) From Where Ahom came ?
Ans -- Mangmao China

4) When & where Ahmo established their capital
Ans -- 1253 / Charaidew


5) Name of the First and last Ahome ruler or king -
Ans -- Sukapha and Purandar Singha


6) When Mirzumla Invaded Assam and who as the king during Mirzumla's Attack -
Ans -- 1662 . Jaydhaj Singha was the king.


7) When Ghila Dhari Treaty was singned and between whom ?
Ans -- 1663. Mirzumla and Jayadhaj Singha.


8) Who is known as " Bhagoniya Raja " -
Ans -- Jayadhaj Singha


9) Who introduced Ahom Coin during Ahom Rule -
Ans -- Jayadhaj Singha


10) When was Alaboir Battle fought and who was the Ahom King during Alaboir Battle -
Ans -- 5th August 1669 . Sakradhar Singha was the king during Alaboir Battle.


10) When Charaighat Battle was fought and who was the Ahom Ruler during Charaighat Battle -
Ans -- 1671 . Udai Aditya Singha.


12) Last Battle of Ahom and Mugal was faought in the year -
Ans - 1682 ( Itakhuli Battle . Gadadhar Singha was the Ahom ruler during Itakhuli Battle )


13) Who transfered Ahom capital Gargaon to Rangpur -
Ans -- Rudra Singha


14) Who made Jay Sagar Tank and Tample -
Ans -- Rudra Singha


15) Who used Sanskrit Language in Ahom coin -
Ans - Rudra Singha


16) Who create Ranghar and Kareng Ghar -
Ans - Pramatta Singha


17) Who Create Talatal Ghar -
Ans - Rajeswar Singha


18) Who made Siva Dol -
Ans - Siva Singha


19) Who wrote " Hastir Bidyarnab" and who was the ruler during the time -
Ans -- Sukumar Barkaistha. Siva Singha.


20) name of the First Koch King -
Ans - Biswa Singha.


No comments:

Post a Comment